*שימו לב כי לאור המצב נדחה המועד האחרון להגשה לתאריך 15/04/2024
לצפייה בקול קורא לחוקרים לחצו כאן
בימים אלו יוצא מיזם פסיפס בקול קורא להזמנת הצעות למחקר לקהילת החוקרים בישראל!
הצעת המחקר תאפשר להכווין את מיזם פסיפס בגיוס אוכלוסיות ממוקדות, כך שהמאגר יותאם לצורכי המחקר שלכם. הגיוס והריצוף הגנטי נתמכים על ידי המדינה ולכן לתעשייה, לאקדמיה ולמערכת הבריאות בישראל, עלות זו מסובסדת ונמוכה משמעותית ביחס לעלות גיוס עצמאי.

*שימו לב כי לאור המצב נדחה המועד האחרון להגשה לתאריך 15/04/2024
לצפייה בקול קורא לחוקרים לחצו כאן

קהילת החוקרים

פסיפס הוא מיזם לאומי לקידום הבריאות בישראל, המשותף למשרדי הבריאות, האוצר, הביטחון, החינוך, מל”ג (המועצה להשכלה גבוהה) וות”ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב), מערך הדיגיטל הלאומי ורשות החדשנות. הוא מנוהל באמצעות שיתוף פעולה בין-אוניברסיטאי, ושותפים לו כיום כללית והמרכזים הרפואיים שלה רבין, כרמל, סורוקה, לין מאיר והעמק, והמרכזים הרפואיים שיבא, איכילוב, וולפסון והדסה. המיזם בישראל מלווה על ידי הרשות להגנת הפרטיות ומערך הסייבר הלאומי.

מדינת ישראל מאופיינת ע”י מגוון גנטי ייחודי של האוכלוסיות החיות בה. למרות זאת, הגנטיקה של מרבית האוכלוסיות בישראל נחקרה עד כה באופן שטחי מאוד, בין אם בגלל מספר מועט של משתתפים במחקר ובין אם בשל מיפוי גנטי חלקי בלבד.
אחת ממטרות פרויקט פסיפס היא לסקור באופן מקיף ככל האפשר את המגוון הגנטי של האוכלוסיות בישראל, בין השאר, בכדי לאפשר לכלל האוכלוסיות החיות בארץ ליהנות מתוצרי הפרויקט בצורה שוויונית.

 

במסגרת הפרויקט, אנו דגמנו כ-50 פרטים מכל אחת מכ-60 תתי האוכלוסיות בישראל. הקבוצות כוללות יהודים מעדות שונות, מוסלמים מאזורים שונים בישראל וכן בני דתות וזרמים אחרים. ריצוף הגנום של קבוצות האוכלוסייה השונות יתווה פריצת דרך במחקר הגנטי בישראל, ויאפשר בפעם הראשונה לבצע מחקרים גנטיים רפואיים ודמוגרפיים בכלל האוכלוסייה.
למשל, כך נוכל לזהות אילו וריאנטים גנטיים קשורים למחלה ואלו מהווים שונות מקרית, או מדוע אוכלוסייה מסוימת מוגנת יותר ממחלה מסוימת בעוד אחרת – חשופה אליה יותר. בנוסף ניתן יהיה ללמוד על הביולוגיה של השתנות הגנום לאורך זמן, וכן ללמוד על אירועי הגירה או אירועים דמוגרפיים אחרים שקרו בתתי אוכלוסיות בישראל.

בנוסף, באמצעות הקמת תשתית מידע לאומית למחקרי בריאות המשלבים מידע רפואי עם גנטיקה, יתאפשר זיהוי מוקדם של מחלות כמו סכרת, מחלות כבד וכליה, סרטן או שבץ מוחי (סטרוק), וטיפול באופן יעיל יותר.

החלטה זו על הקמת המיזם, שמה את מדינת ישראל בשורה הראשונה עם מדינות מתקדמות בעולם כמו ארה”ב ואנגליה, אשר החליטו למסד בסיסי נתוני עתק רפואיים וגנטיים ולקדם את הרפואה.

חוקרים מהתעשייה, כולל חברות הזנק המבקשות בחינת היתכנות מדעית, חוקרים מהאקדמיה וממערכת הבריאות. שיתופי פעולה מבורכים וגם יקבלו תעדוף.

המידע שיועמד לרשותך כחוקר יכול לכלול מידע קליני הכולל רשימת אבחנות, פעולות, תוצאות בדיקות מעבדה וטיפול תרופתי שנצבר על החולים שהתנדבו למאגר משך 20+ השנים האחרונות.

 

ישנם שני סוגי מחקרים הניתנים לביצוע תוך הסתמכות על מאגר פסיפס:

א.  מחקרים רטרוספקטיביים המבוססים על המידע הקליני גנטי שבמאגרי פסיפס (המיזם נמצא כעת בשלבי איסוף מידע)

ב. מחקרים פרוספקטיביים הממוקדים באוכלוסיות ספציפיות עם מאפיינים ייחודיים כמו מחלות מסוימות או גורמי סיכון מיוחדים

הדרישות הרלוונטיות להגשת בקשות למחקר מופיעות במסמך הקול קורא

 

לפניות חוקרים לפרטים נוספים

עדכונים מפסיפס

פסיפס 16/03/25

מיזם פסיפס ממשיך בתהליך ריצוף דגימות הדם של 57,000 המתנדבים שהצטרפו לקידום הרפואה בישראל. בשלב זה לא תתאפשר הצטרפות של מתנדבים חדשים, למעט מתנדבים במסגרת גיוס ממוקד בהפניית רופא השותף למחקר בפסיפס.
נמשיך לעדכן בעת פתיחה מחודשת של ההצטרפות לגיוס הרחב.

פסיפס 17/02/25

בין התאריכים 16/2 – 27/2 העמדה במרפאות חוץ במרכז הרפואי סורוקה תהיה סגורה.

פסיפס 23/01/25
היום, 23/01/2025, עמדת ההתנדבות במרכז הרפואי בילינסון תיסגר בשעה 13:30.
פסיפס 11/09/24
זמני פעילות המוקדים בתקופת החגים מעודכנים בתחתית העמוד הראשי.
 
פסיפס 18/08/24

מחקר אונקולוגיה צעירה במיזם פסיפס יצא לדרך בביה״ח איכילוב

מתנדב ראשון למחקר אונקולוגיה צעירה הצטרף היום למיזם פסיפס באיכילוב, וזאת כחלק ממחקר ארצי ממוקד המשותף למספר מרכזים רפואיים.
לגיוס שהחל היום במסגרת פרויקט פסיפס, יצטרפו מתנדבות ומתנדבים אשר אובחנו בסרטן בגילאים 18-40.
המחקר יאפשר לבחון את הקשרים הגנטיים למחלת הסרטן ובכך לסייע באבחון מוקדם יותר וטיפול יעיל יותר.

פסיפס 23/07/24

הזמנה להציע הצעות למתן שירותי ולידציה של תוצאות ריצוף גנטי ושינוע דגימות פורסמה בעמוד הזמנות להצעות.

פסיפס 22/05/24

במסגרת מחקר משותף למכון ויצמן למדע, המערך ההמטולוגי באיכילוב – המרכז למצויינות ב-MDS והמיזם הלאומי פסיפס על מחלת ה-MDS (תסמונת מיאלודיספלסטית), גויסו 2 המתנדבים הראשונים למחקר בבי״ח איכילוב.
המחקר צפוי להתרחב למרכזים הרפואיים שיבא והדסה.
המחקר בוחן שיטות חדשות שפותחו במכון ויצמן המשלבות ריצוף גנטי מתקדם, לאבחון יעיל וקל יותר של חולי MDS בשלב מוקדם יותר.

פסיפס 19/05/24

בחודשים האחרונים ייבאנו ארצה ארבעה מכשירי ריצוף חדשים של חברת אילומינה (Novaseq X), אשר הותקנו כבר במרכזים הרפואיים רבין מקבוצת כללית, שיבא ואיכילוב. מכונה זו היא המכונה המהירה ובעלת קיבולת הריצוף הגדולה ביותר שקיימת כיום. משקלו של קובץ הריצוף המופק פר דגימה הוא בין 60-80 ג'יגה בייט. 

פסיפס 20/03/24

שימו לב, לא תתקיים פעילות בכלל בתי החולים בתאריכים הבאים:
פורים 24/03/24, י"ד אדר ב
פסח 22-29/04/24, י"ד-כ"א בניסן
יום הזיכרון 13/05/24, ה' באייר
יום העצמאות 14/05/24, ו' באייר

פסיפס 14/03/24

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית נולום ארווס סאפיאן – פוסיליס קוויס, אקווזמן קולורס מונפרד אדנדום סילקוף, מרגשי ומרגשח. עמחליף קולהע צופעט למרקוח איבן איף, ברומץ כלרשט מיחוצים. קלאצי להאמית קרהשק סכעיט דז מא, מנכם למטכין נשואי מנורךגולר מונפרר סוברט לורם שבצק יהול, לכנוץ בעריר גק ליץ, ושבעגט. הועניב היושבב שערש שמחויט – שלושע ותלברו חשלו שעותלשך וחאית נובש ערששף. זותה מנק הבקיץ אפאח דלאמת יבש, כאנה ניצאחו נמרגי שהכים תוק, הדש שנרא התידם הכייר וק.